Cukry jako zdroj energie
Většina běžců dává přednost cukru před tuky. V minulém článku jsme si již vyvrátili, jak to s těmi tuky vlastně je. Dnes si naopak objasníme, fakta ohledně sacharidů.
Co udělá cukr s naším tělem?
,,Čeká mě trénink, a proto si dám cukr, třeba z ovoce - to je zdravé, abych měl hodně energie." Takhle si možná občas řeknete. Není to však správně. Po pozření potravin bohatých na takzvané rychlé cukry reaguje tělo zvýšením glykémie, a tím pádem i vyší produkcí inzulínu pro její odbourávání. Vysoká hladina inzulinu pak zároveň brání v získávání energie z tuku během tréninku. Výsledek je, že jsme jen unavení a cítíme se slabí.
Co tedy jíst před během?
Cukry před výkonem tedy raději ne. Tuky bychom ovšem bezprostředně před během také zařazovat neměli. Jsou totiž časově náročné na trávení. Nejvhodnější volbou by tak pro nás měly být komplexní sacharidy. Ideální předtréninkové jídlo (asi 1 - 2 hod. před tréninkem) se tedy jeví např. kousek celozrnného pečiva s plátkem netučného sýra.
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.onlinefitness.cz%2Fblog%2Fnebojime-se-sacharidu-prehled-a-rozdily-mezi-komplexnimi-sacharidy-a-cukry-474&psig=AOvVaw1bo6N5keNvZe6ktCgXqMxf&ust=1687202589185000&source=images&cd=vfe&ved=0CBEQjRxqFwoTCOj658nFzf8CFQAAAAAdAAAAABAT