Zdravé tuky ve výživě sportovců
Nejen sportovci se této tak důležité makroživině vyhýbají. V tomto článku si ukážeme, že vůbec není důvod proč.
Tuk tvoří pro naše tělo dlouhodobou zásobárnu energie. Tělo si při běhu bere energii nejdříve z uhlohydrátu glykogenu. Tento fakt způsobuje rychlejší nástup únavy, pocitu vyčerpání a tím i horší výkony. Cílem každého (nejen) sportovce, by proto mělo být naučit své tělo čerpat energii z v podstatě nevyčerpatelného zdroje - tělního tuku. Prvním krokem proto je, zařazovat potraviny vhodné potraviny bohaté na tzv. zdravé tuky.
Co jsou zdravé tuky?
Za zdravé tuky považujeme tuky nenasycené. Nejčastěji je získáváme z rostlinných zdrojů. Naopak tukům nasyceným bychom se měli pokud možno snažit vyhýbat, nebo je alespoň co nejvíce omezovat. Jde především o živočišné zdroje jakými jsou sádlo a mléčný tuk.
Zdroje nenasycených mastných kyselin:
Např. ořechy, semena, avokádo, oleje (lněný, řepkový, olivový, dýňový,...), případně rybí tuk
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.vimcojim.cz%2Fmagazin%2Fclanky%2Fo-zdravi%2FMaji-vliv-na-zdravi-a-na-vznik-nemoci-srdce-a-cev.-I-tak-se-od-sebe-rozlisuji__s10012x11211.html&psig=AOvVaw3kLzFD2IT4YwomO_oyyMCL&ust=1687201343954000&source=images&cd=vfe&ved=0CBEQjRxqFwoTCKjp-PfAzf8CFQAAAAAdAAAAABAE
Doufám, že přečtení tohoto článku přispěje k pokoření zažitým předsudkům o konzumaci tuků u většiny naší populace, zejména pak běžců a ostatních sportovců.